Олена Жук: Політика не може бути легкою, але мені в ній комфортно

Голова Запорізької обласної ради зайняла свою посаду у грудні минулого року. В буремні часи, коли один з кандидатів у це крісло намагався захопити владу у облраді сумнівними методами. Тоді депутати і вночі голосували і людей у камуфляжі на допомогу кликали. В результаті, досвідчених політиків-чоловіків перемогла молода жінка. Олена Жук, депутат від “Слуги народу” обійшла всіх кандидатів на політичних поворотах і стала головою облради. Як їй нині працюється на цій посаді і чи не шкодує вона, що змінила бізнес-діяльність на політичну?

- Ви стали головою облради за квотою "Слуги народу". Чому партія запропонувала на цю посаду саме вас і як ви сприйняли це рішення?


- Мене на цю посаду запропонувала не скільки партія, скільки мої колеги - обласні депутати, обрані від різних політичних партій. Ви розумієте, що у тій кризовий ситуації, яка склалася на той момент, обласній раді потрібна була нова людина, яка стане медіатором та фасилітатором для депутатів ради та стабілізує діяльність депутатського корпусу. Молода, незаангажована людина, яка покладе край деструктивним явищам. Я вдячна депутатам, які підтримали мою кандидатуру і продовжують працювати пліч-о-пліч. Стабільність в облраді сьогодні - це наша спільна перемога.

- Ви прийшли в чиновники зі сфери бізнесу. Наскільки я можу судити, держслужба і бізнес - це різні світи. З різними підходами до роботи. Вам складно було “перебудуватися”? Привнесли ви в облраду щось з процесів бізнесу?


- Обласна рада – доволі консервативна структура. Звісно, мені хочеться надати прискорення і оптимізації багатьом процесам, що ми і робимо, і продовжимо робити надалі. Дійсно, якщо проводити паралелі, то посада голови обласної ради – це аналог CEO у бізнесі. За суттю, процес роботи один і той же. Це питання планування, управління. Це питання сталого розвитку та постійного вдосконалення існуючих процесів.

Наприклад - зменшуємо паперовий документообіг, вводимо kpi співробітників, оптимізуємо структуру виконавчого апарату та багато іншого.

- У вас вища економічна освіта. Це допомагає вам у керівництві облрадою?


- Моя освіта - міжнародні фінанси. Так, і спеціалізація, і досвід роботи дуже допомагають в роботі. Це і аналіз діяльності підприємств, власником яких є облрада, і бюджетування, і прогнозні показники.

- Вам 36 років. Багато хто з ваших співробітників - чоловіки старші за вас. Наприклад, це стосується і ваших заступників. Вони не ставляться до вас якось зверхньо, бо ви молода жінка? І у вас невеликий досвід у політиці?


- Як ви знаєте, у керівництві Запорізької облради – fifty – fifty жінок і чоловіків. І мені комфортно працювати у такому складі. У будь-якому разі, для мене більш важливі компетенції людини, її ділові якості, її бажання працювати на результат. А з цим у моїх замів все добре.

- У недавньому інтерв'ю "Новому Дню" ваш заступник Геннадій Фукс сказав, що у вас "є достатній обсяг знань і потенціал для успіху в політиці". Ви раді, що стали політиком? Вам легко займатися політикою або є якийсь дискомфорт?

- Головою облради, та й депутатом, ніхто не народжується. Це кропітка щоденна праця, не найспокійніша і в реальності зовсім не така, яку бачать на фото у Фейсбуці. Політика не може бути легкою. Проте, мені подобається і я відчуваю себе комфортно і впевнено. Мені це подобається, я йду далі. Це - моє.


- Як представник “Слуги народу”, чи зустрічалися ви особисто коли-небудь з Володимиром Зеленським?

- Так, я зустрічалась з Президентом. Таких зустрічей було декілька, остання - у вересні на Конгресі місцевих і регіональних влад у Києві. Конгрес – це майданчик для взаємодії центральної та місцевих влад, де є можливість співпрацювати з Президентом. Я, як голова обласної ради, представляю у цьому Конгресі інтереси нашої області.

- І яке він на вас справив враження?

- Володимир Олександрович залишив враження кваліфікованого політика та людини, яка знає, що робить.

- Запорізький телеграм-канал опублікував інформацію, що разом з преміями ваша заробітна плата становить 150 тисяч гривень на місяць. Це правда?

- Моя щомісячна зарплатня з премією значно менша за 150 тисяч гривень.

- Тоді в мене ще одне питання про гроші. Запорізька область зараз знаходиться на стадії розвитку або на стадії виживання?

- Судіть самі: дохідна частина загального фонду обласного бюджету за перше півріччя поточного року виконана на 118,9%.
За результатами 9-ти місяців депутати розподілили 224,4 млн грн. Ці кошти обласний бюджет отримав через перевиконання прогнозних показників. Область отримала на розвиток майже чверть мільярди гривень. І це – на додачу до 10-тимільярдного бюджету області.

Я впевнена, що сьогодні це – історія про розвиток.

Буду відвертою: невдовзі ми можемо перейти до більш стриманого режиму, адже холоди і нові тарифи на комунальні послуги вже дуже близько.


- Які зараз в області є найбільш актуальні проблеми, які вимагають уваги облради?


- В фокусі уваги кожного дня – десятки питань. В якійсь із 67-ти громад проблеми з водопостачанням, в якійсь комунальній лікарні не пройшли закупки важливих препаратів, в якійсь проблеми з інфраструктурою в комунальному закладі.

На сьогодні найбільш кричущою є ситуація з водопостачанням. Там безліч проблем, які потребують вирішення до морозів.

Особливо важливим сьогодні є і питання функціонування лікарень обласного підпорядкування. Словом, проблем багато і в кожній громаді вони свої.

- Чи бачите ви, як економіст, яким чином в Запорізькій області може покращитися загальний добробут населення? Що для цього повинна зробити центральна і місцева влада?

- Робочі місця. Адекватний та стабільний рівень доходів. Це основне, це запорука.

Якщо дивитися системно на це, то кожен регіон має використовувати свої унікальні можливості, фокусуватися на розвитку тих сфер та напрямків економіки, що можуть бути драйверами розвитку економіки області в цілому. В рамках нашої області це може бути вирощування органічної сільгосппродукції, зелений туризм, переробка.

Не слід забувати й про підприємництво.

Сьогодні нашим трендом може бути підвищення значення середнього і мікро-бізнесу, крафтове виробництво.

Щодо центральної влади - ми готові співпрацювати, адже без зрозумілих і адекватних законів основним роботодавцям Запорізької області буде важко будувати бізнес з перспективою на 5 – 10 років.

Альона Голота



13 октябрь 2021 /
Похожие новости

Бегущий губернатор и мэр с двумя карамельками: как запорожские политики праздновали Новый год

«Новый День» прошелся по страницам запорожских политиков в Facebook и подметил, о чем они писали 31 декабря и в праздничные дни.

Арсен Мірзоян: Новий рік зустріну з хлопцями на передовій

Зі співаком, що родом із Запоріжжя, Арсеном Мірзояном, «Новий День» записав новорічне інтерв’ю – зі святковим настроєм, «олів’є» і мандаринками.

Володимир Москаленко: Запоріжжю є куди розвиватися і ти можеш долучитися до цього розвитку

З депутатом Запорізької міськради від «Батьківщини» і журналістом Володимиром Москаленко «Новий День» говорив про плани політика стати парламентарієм. І стало зрозуміло, навіщо депутати взагалі

Ярослав Гришин представил концепцию развития области «7 шагов за 100 дней без Брыля»

Депутат Запорожского областного совета, адвокат Ярослав Гришин обсудил с запорожцами первые шаги, которые необходимо сделать после недавнего увольнения президентом Владимиром Зеленским губернатора

Ярослав Гришин: Під час воєнного стану прокурор Запорізької області усунувся від виконання своїх обов’язків

Голова фракції УКРОПу в Запорізькій облраді, правозахисник Ярослав Гришин обурений діями керівника Запорізької обласної прокуратури Валерія Романова, який заборонив працівникам брати відпустки та

Єпископ Фотій: Не забувай про Бога і Бог ніколи не забуде про тебе

Зважаючи на те, що «Новий День» спеціалізується на політиці та економіці, то й інтерв’ю з Єпископом Запорізьким і Мелітопольським Запорізької єпархії Української Православної Церкви Київського